Mijn Yogapad

Meer dan 20 jaar geleden kwam yoga op mijn pad om nooit meer weg te gaan. Yoga is voor mij een manier van leven geworden en betekent zo veel meer dan houdingen op de mat. Yoga komt van het Sanskriet woord yui, wat verbinden betekent. Zo is elke keer dat ik op mijn mat stap een moment te verbinden met mijzelf en in elke les voel ik me verbonden met de groep.

Mijn grootste inspiratiebron is de natuur. Zo beweeg ik met de seizoenen mee. Een les in de winter heeft een andere energie dan een les in de lente enz.

Mijn andere grote inspiratiebron is Ayurveda. Ayurveda is een eeuwenoude holistische gezondheidsleer uit India en is onlosmakelijk verbonden met yoga. Beide hebben als doel om balans te vinden tussen lichaam, geest en ziel.

Mijn yogalessen zijn meestal een mix van Yang en Yin. In Yang gaan we bewust bewegen op een vloeiende manier, de houdingen houden we relatief kort vast. Zo train je je spieren en maak je je lichaam sterker. Ik hou van de term; mediatie in beweging, dat is wat Yang yoga is voor mij; bewegen op het ritme van je ademhaling.

Yin yoga is een yogavorm waarin houdingen op een passieve manier lang worden aangehouden, meestal rond de 5 minuten. Het doel is om je zoveel mogelijk over te geven aan de houding om op die manier beweging in het bindweefsel te krijgen. Door je helemaal aan de houding over te geven, de zwaartekracht haar werk te laten doen, zal je voelen dat er ruimte ontstaat. Letterlijk en figuurlijk.

Ademhaling

Een yogales begint bij mij met een korte meditatie met aandacht voor de ademhaling. De ademhaling is de rode draad tijdens de hele les. In de Yang gedeelte is je ademhaling je grootste raadgever; kan je nog altijd ritmisch in en uit ademen? In de yin adem je diep in en nog dieper uit, om los te laten en ruimte te creëren. Om helemaal te ontspannen.

 

Opleidingen

 

  • 200 uur Vinyasa Teacher Training De Nieuwe Yoga School Amsterdam (DNYS)
  • 200 uur Yin Teacher Training DNYS
  • 50 uur Yin Yang Advanced Teacher Training DNYS
  • 10 uur Yin en Chronische klachten DNYS

Mijn Inspiratiebronnen

Natuur

Ayurveda

Yin en Yang

Handig om mee te nemen

Yoga Mat

Ik heb matjes te leen maar als je een eigen mat hebt kan je die meenemen.

Kleding

Trek comfortabele kleding aan waarin je makkelijk kan bewegen

Warmte

In de Yin gedeelte kan het afkoelen dus dikke sokken en een extra vest kan fijn zijn om warm te blijven

Dekentje

Neem een dekentje mee voor de Savasana (de eindontspanning)

“Yoga is not about touching your toes, it’s about what you learn on the way down”

Onbekend

Vragen?